Cykling er et symbol på noget af det, vi har til fælles i Artelia: Ingeniørkunst, bæredygtighed og samarbejde.

Vi når længst, når vi arbejder sammen, justerer tempoet og hjælper hinanden op ad bakkerne.

Jesper, fra Artelia, holder blikket rettet mod toppen når han cykler

Jesper holder blikket rettet mod bjergtoppen

“Ligesom i cykelsporten kræver det et stærkt team at skabe resultater,” konstaterer Jesper Suhr, som er forretningschef i Artelia.

“Hvis jeg var med i Tour de France, ville jeg være rytteren til de lange etaper. Jeg er bedst, når der skal trækkes i længere tid med fokus på vedholdenhed – frem for korte, intense indsatser.

Jeg bryder opgaverne – eller bakkerne – ned og holder fokus på næste delmål og på at holde gang i pedalerne. For mig handler det om at holde blikket rettet mod toppen af bjerget, men tage ét sving ad gangen.

Mit team er sammensat af forskellige typer – nogle kommer hurtigt fra start, andre er stærke i det vedvarende træk. Vi lykkes, fordi vi er forskellige og kan udnytte hinandens styrker.

Jeg er en del af Artelias cykelhold, fordi jeg nyder at møde nye mennesker og køre sammen med nogen, der både kan holde tempoet, pulsen og det gode humør oppe.

Ligesom i cykelsporten kræver det et stærkt team at skabe resultater – samtidig med, at man skal vide, hvilken medarbejder der er den rigtige til de forskellige opgaver (etaper). Så kan man for eksempel få sprinteren kørt i stilling til spurten, hvis det er dét, etapen kræver.”

Peter cykler til Artelia uden Watt-pedaler og pulsmåler

Peter behøver ikke wattpedaler

“De rigtig seje kører med Watt-pedaler og pulsmåler – det gør jeg ikke. Jeg sætter farten lidt ned når det går for stærkt, og øger farten igen når jeg igen har gode ben,” erkender Peter Dalum Sahl, som er projektchef for Bygherrerådgivning.

“Jeg cykler på arbejde, da det er en fin måde at få noget motion bygget ind i en travl hverdag på, når man samtidig har et til tider stillesiddende arbejde. Derudover er det væsentligt hurtigere end at holde i kø eller at skulle tage et offentligt transportmiddel, derfra hvor jeg bor. Og skal man rigtig pudse glorien, så er det selvfølgelig også godt for miljøet og selvtilliden.

Her er det jo bl.a. et spørgsmål om at køre på det rigtige hold. Det kan man selvfølgelig ikke vide, om man gør, når man starter. Skal man op ad en stejl stigning, skiftes holdet til at køre forrest og trække og opmuntre – det gør gode kollegaer – og ikke mindst mine i Artelia. Vi bakker op og springer til, hvis en af os er ved at eksplodere, som det hedder i cykelsprog. Det samme gør sig gældende på de lange flade etaper i modvind eller sidevind. Der er ingen, der kan holde til at køre forrest og trække hele vejen fra start til mål.

Det handler om, at man kører for holdet, og ikke kun for sin egen præstation. Det kræver samtidig, at man kan mærke, om man har gode ben på dagen og kan være med til at bære holdet frem, eller om man er nødt til at lægge sig lidt på hjul, indtil energien vender tilbage. En gang imellem må man også være villig til at ofre sig for, at holdet vinder – og så man dermed også selv vinder.”

Se vores ledige job

Sidsel og hendes kolleger fra Artelia deltager i cykelløb

Sidsel giver ikke op

“På et cykelhold er jeg nok den vedholdende hjælperytter, der ikke giver op, forsøger at holde humøret højt og sørger for, at alle kommer med hele vejen i mål,” siger Sidsel Juhlin, som er afdelingsleder for Konstruktioner.

”Jeg er en del af Artelias cykelhold, fordi det er superhyggeligt at cykle sammen og giver en følelse af fællesskab – ligesom i vores daglige arbejde.

Mit drømmehold er en god blanding af generalister med overblik og stram struktur samt specialister med sans for detaljen. Jeg tror på, at et hold, der supplerer hinanden og har hinandens ryg, når længst og kommer lettest i mål. Balancen mellem hastighed og udholdenhed er svær at mestre – både på cyklen og i en travl hverdag. Min udholdenhed bliver især sat på prøve i projekteringsfasen, hvor jeg ofte arbejder tæt sammen med arkitekter og entreprenører, der har deres egne faglige perspektiver.

Hen mod afleveringerne presses tempoet op i en spurt, hvor det gælder om at træde op på den store klinge og træffe hurtige beslutninger for at komme i mål til tiden. Hverdagens hjernevridere klarer jeg bedst gennem sparring og samarbejde med mine dygtige kollegaer – for sammen kommer vi bedst i mål.”

Sidsel og hendes kolleger fra Artelia deltager i cykelløb
Morten, fra Artelias cykelhold, tager bakkerne én ad gangen

Morten tager bakkerne én ad gangen

”På cyklen er jeg en udpræget sprinter – men i arbejdslivet er jeg nok mere en hjælperytter,” siger Morten Hansen, som er seniorprojektleder i Artelia.

“Jeg cykler meget i fritiden, så det giver rigtig god mening for mig at være en del af Artelias cykelhold. Det er en fin måde at binde arbejde og fritid sammen.

De udfordrende bakker i ingeniørarbejdet løser jeg én ad gangen – fuldstændig som på landevejen. Og nogle gange kræver det en sprint for at følge med.

I cykelsporten handler det om at finde den rette balance mellem hastighed og udholdenhed – det lykkes bestemt ikke altid på cyklen. I arbejdslivet har jeg balanceret det med varierende held, men mod slutningen af projekter skal der ofte træffes hurtige beslutninger og arbejdes lidt hurtigere. Det bliver nemmere at finde balancen med erfaring.

Selvom jeg er sprinter på cyklen, ser jeg mig selv som hjælperytter eller vejkapajn på jobbet. Det kræver vejledning, tydelig rollefordeling og beslutningstagning undervejs for at sikre, at alle kommer godt i mål.”

Andreas ved, hvornår der skal trædes i pedalerne

Martin cykler til Artelia og i sin fritid

Martin leverer den usynlige indsats

”Når vi møder stejle bakker, er det afgørende med et godt team,” udtaler Martin Virenfeldt Smith, som er afdelingsleder for Laboratorier & Sundhed i Artelia.

”Ligesom ingeniørarbejde handler cykling om at finde den rette balance mellem hastighed og udholdenhed. Det gælder om ikke at gå sukkerkold, men at balancere sin tid og indsats, så der er overskud til det hele – både på landevejen og derhjemme.

Ligesom på et cykelhold er mit team sammensat af forskellige typer ryttere – der er brug for både puncheurs, sprintere og hjælperyttere, for det er kun i samspil og med god timing, vi når i mål.

Når vi møder stejle bakker i arbejdet – store udfordringer eller lange stræk – er det helt afgørende med et godt team og stærk sparring, lidt som i holdkørsel, hvor man hjælper hinanden over målstregen – også hvis nogle begynder at blive pressede.

Nogle projekter minder om etapeløb: Man har en gameplan og et hold, og man tager én etape ad gangen med løbende justeringer og et fælles mål for øje. Andre gange er det mere som en klassiker – ét langt, intenst ryk mod mål. Uanset hvad, er det cykelsportens disciplin og teamwork, der ofte giver nøglen til succes.”

Martin cykler til Artelia og i sin fritid
Katrine cykler en tur med sit team i Artelia

Katrine finder væskebalancen

“Cyklen er noget af det fedeste – især i godt vejr! Og når det regner, så er der bare mere arbejde til os,” siger Katrine Leth Teisen, som er fagingeniør i vand og kloak i Aalborg.

“I cykelsporten handler det om at finde den rette balance mellem hastighed og udholdenhed – og i mit arbejde som ingeniør må det handle om dosering af kaffe, kiks og deadlines. Lidt som en cykelrytter skal kende sine watt, skal jeg kende mine ‘kopper pr. time’ og ‘opgaver pr. dag’. For meget hastighed, og man ender med at sende en mail til ALL i stedet for AAL – for lidt, og man får plads på bænken ved næste projekt. Balance er en kunstart!”

“Når jeg møder ‘udfordrende bakker’ i mit arbejde, tager jeg en god, dyb indånding, klikker fast i pedalerne (læs: sætter mig til rette på kontorstolen), åbner en kæmpe portion tålmodighed – og måske en nød-snack – og så tager jeg én bakke eller én regnearks-celle ad gangen.”

“På et cykelhold er jeg helt klart hjælperytter! Jeg er typen, der trækker de tunge regnvandstabeller op ad bakken og råber ‘kom så, vi kan godt!’ Mens sprinterne får æren, står jeg i baggrunden og retter kommaer og koter.”

“På mit hold har vi vaskeægte sprintere, der lynhurtigt får sendt tilbud og udkast afsted, en puncheur, der banker kreative løsninger af på de mest sindssyge projekter, og en enkelt klatrer, der elsker lange, tunge klimatilpasningsprojekter. Og jeg? Jeg er vandbæreren, som sørger for, at alle har styr på data, deadlines og ekstra Excel-ark, når det spidser til. Sammen kæmper vi som ét stort felt mod… Excel-nedbrud og uforståelige ledningsplaner.

Et godt teamwork er afgørende. Man skal vide, hvornår man skal føre an – og hvornår man bare skal ligge på hjul og heppe på dem, der lige nu tager vinden for holdet. Og vigtigst af alt: Man vinder kun sammen.”

Læs også

Cykeltrafik København / Artelia Rådgivende Ingeniører

Grønne mobilitetsplaner

Hvordan sørger vi for, at folk nemt kan komme fra A til B i byerne, uden at det bliver klimaet, der betaler prisen?

Det er en af de store udfordringer, som Artelia er med til at adressere gennem grønne mobilitetsplaner.

Vores samfundsansvar

I Artelia tror vi på, at viden forpligter.

Gennem videndeling, innovation og et stærkt engagement er det vores ambition at bidrage aktivt i løsningen af nogle samfundets og miljøets udfordringer.