I Artelia tror vi på, at viden forpligter. Gennem videndeling, innovation og et stærkt engagement er det vores ambition at bidrage aktivt i løsningen af nogle samfundets og miljøets udfordringer.
Artelias ambition er at være en inspirerende virksomhed, der aktivt tager del i at forme en bedre fremtid for alle. Internt i virksomheden arbejder vi kontinuerligt på at implementere nye initiativer, der kan bidrage til at skabe et mere bæredygtigt samfund.
Vores primære indsatsområder omfatter: CO2-reduktion, bæredygtig adfærd og uddannelse, biodiversitet og socialt ansvar. Områderne skal både afspejle sig i vores rådgivning og i egen drift.
Hos Artelia stræber vi ikke blot efter at følge med udviklingen – vi vil være med til at forme den og sætte vores præg. Vores arbejde med Reduction Roadmap illustrerer netop, hvordan vi aktivt tager ansvar og bidrager til at gøre en reel forskel i kampen mod klimaforandringer.
Reduction Roadmap er et forskningsbaseret initiativ udviklet i et tværfagligt partnerskab mellem EFFEKT, Artelia og CEBRA i samarbejde med klimaforskere og med støtte fra Realdania og Villum Fonden. I første omgang blev projektet kendt for at oversætte Parisaftalens målsætninger til årlige mål for CO2-reduktioner i dansk byggeri. I 2024 udgav parterne rapporten Beyond The Roadmap, der udvider perspektivet ved at inddrage biodiversitet. Analysen skitserer en plan for, hvordan byggebranchen kan efterleve internationale aftaler og understøtte, at Danmark kan tilbagebetale sin nationale CO2-gæld inden for ca. 60 år og vende tilbage til sikre og retfærdige grænser for planetens stabilitet. Der er bl.a. brug for at genetablere og udbygge økosystemer, så man både kan fremme biodiversitet og udnytte naturens medfødte evne til CO2-fangst.
På samme tid blev Reduction Roadmap en forening med sekratariat hos Dansk Erhverv, så den brede opbakning til initiativet kan omsættes til bedre handlemuligheder.
Artelias arbejde med ESG
Vi arbejder engageret med ESG-principper for at skabe en mere bæredygtig fremtid. Vi kortlægger og optimerer løbende vores miljømæssige aftryk og prioriterer samtidig at være en arbejdsplads, der har fokus på diversitet, medarbejdertilfredshed og udvikling. Vores indsats afspejles i vores klimarapport og CSR-politik.
Vi har en ambition om, at bæredygtighed skal være en integreret del af vores arbejde i Artelia.
Som et led i at sikre dette har vi igennem vores CSR-politik forpligtet os til ambitiøse mål, der omhandler alle ESG-områder.
Vi har en klar målsætning om at opnå CO2-neutralitet inden 2035. Vi er bevidste om, at det er et ambitiøst mål, og derfor lægger vi stor vægt på at udvikle nye initiativer til at reducere vores CO2-udledning.
Vi er samtidig opmærksomme på, at vi er en del af en branche, der bidrager til klimaudfordringerne, og der er stadig mange udfordringer, der skal løses. Vores aktuelle indsats er primært fokuseret på at optimere vores transport-, ressource- og energiforbrug.
Vi har udarbejdet et sæt regler og procedurer, der skal sikre, at Artelias aktiviteter bliver udført med respekt for vores fælles værdier, regler og lovgivning.
Artelia Groups whistleblowerordning giver mulighed for sikker og fortrolig rapportering af oplysninger – om nødvendigt anonymt.
I 2023 opnåede Artelia Group en EcoVadis Platin bæredygtighedsvurdering, hvilket placerer os i den øverste 1 % af over 100.000 virksomheder, der anvender EcoVadis.
Det er en stor anerkendelse af Artelia og medarbejdernes dedikation til at udtænke løsninger, der har en positiv indvirkning på miljøet og samfundet. Det er vi meget stolte af.
I 2022 tilsluttede Artelia Group sig SBTi (Science Based Targets initiative). Dermed forpligter vi os til at bidrage til Paris-aftalens mål om CO2-reduktion med en ambition om at begrænse den globale gennemsnitstemperatur til en stigning på maks. 1,5 C.
Verdensmålene afspejler sig i vores firmastrategi, CSR-politik og gennem vores rådgivning. Her har vi særligt fokus på de sociale og samfundsansvarlige områder:
Artelia Foundation, som Artelia Group oprettede i 2006, giver vores medarbejdere mulighed for at bidrage frivilligt til non-profit projekter over hele verden. Fonden tilbyder også økonomisk bistand til flere velgørende formål, mentorordninger og engangsarrangementer, der sætter fokus på samfundsrelevante emner som miljø, forurening og fattigdom. Fonden drives med en årlig investering fra Artelia-koncernens driftsindtægter.
Gate21 Vi er medlem i Gate 21, som er Danmarks grønne partnerskab for kommuner, regioner, virksomheder og vidensinstitutioner, der sammen skal sikre klimahandling.
De arbejder for at skabe et klimaneutralt og cirkulært samfund. Det gør de gennem innovative projekter på områder, der har et særligt potentiale for grøn transformation, som kan ses på klimabundlinjen.
Rådet for Bæredygtigt Byggeri Rådet for Bæredygtigt Byggeri er en non-profit medlemsorganisation, hvis formål er at fremme en bæredygtig udvikling i bygge- og ejendomsbranchen. Vi har valgt at være medlem hos Rådet for Bæredygtigt Byggeri for at støtte indsatsen for en positiv udvikling af byggebranchen.
I tillæg til Artelias medlemskab er vores bæredygtighedsspecialister en del af foreningens netværk. Her bidrager vi med vores viden og erfaringer på udvalgets møder.
Byggeriets Samfundsansvar I Artelia er vi medlem af Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar og har tilsluttet os Samarbejdsløftet – et initiativ, der har til formål at styrke samarbejdskulturen i byggeriet.
En række virksomheder i branchen har tilsluttet sig løftet med ønsket om at fremme en god samarbejdskultur i byggeriet gennem konkrete handlinger og en øget bevidsthed. Håbet er, at en bedre samarbejdskultur kan nedbringe antallet af juridiske konflikter, som både har store økonomiske og menneskelige omkostninger.
Ingeniører uden grænser Vi er medlem af og støtter Ingeniører Uden Grænser, der er en teknisk-humanitær organisation, som er drevet af frivillige danske ingeniører og fagspecialister. De arbejder for at skabe bæredygtige løsninger og forbedre levevilkårene for sårbare befolkningsgrupper verden over. De stiller viden, teknologi og kompetencer til rådighed, hvor behovet er størst, og bidrager til nye løsninger med fokus på miljømæssig, økonomisk og social bæredygtighed.
Som virksomhedsmedlem er vi med til at gøre en forskel i udsatte lokalsamfund og bidrage til at opfylde FNs Verdensmål ved at bygge en bedre fremtid. Som medarbejder i Artelia kan man blive personligt medlem.
Green Mobility Shift Artelia deltager i mobilitetsprojektet Green Mobility Shift. Projektet handler om at sætte fokus på medarbejdernes transportvaner og lave initiativer, der inspirerer til at bruge grønnere transportformer. Projektet udføres i samarbejde med Gladsaxe Kommune, Movia og adfærdskonsulenter fra Bro.
Klimaalliancen Aalborg Kommune Artelia indgår i et klimapartnerskab med Klimaalliancen Aalborg Kommune, hvor vi har indgået en forpligtende partnerskabsaftale. Denne aftale har til formål at understøtte den grønne omstilling i Region Nordjylland.
Artelia fokuserer især på, hvordan CO2-udledningen kan reduceres gennem bygherrerådgivning på projekter i Nordjylland og i egen drift.
Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark Artelia er en del af Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark, der er et samarbejde mellem nordjyske kommuner, Region Nordjylland, erhvervskontorer, det private erhvervsliv og Aalborg Universitet. Et netværk, der har en ambition om at styrke den grønne omstilling i Region Nordjylland.
Engineer the Future Artelia er partner i Engineer the Future – en organisation, der arbejder for at motivere børn og unge til at forfølge en professionel karriere inden for teknologi og science. Her bliver science-lærerne på skoler og gymnasier efteruddannet, og eleverne møder rollemodeller, der med levende fortællinger giver deres viden og passion videre. Flere Artelia-medarbejdere har meldt sig som rollemodeller og bidrager ved at tage ud på skoler og dele ud af deres viden og passion omkring deres fag for at være med til at inspirere børn og unge.