I klimadebatten er det ordene, der fylder mest, men i sidste ende er det tallene, der tæller. Vi finder kun frem til de grønneste løsninger med de stærkeste analyser, og den mentalitet har vi med os, når vi rådgiver inden for både Byggeri, Energi, Industri og Infrastruktur
Hos Artelia vil vi gerne gå forrest og være med til at tage klimavidenskaben alvorligt, og for os har det længe været en æressag at medvirke til pionerprojekter, hvor vi løfter ambitionsniveauet.
Vi har på landsplan over 50 dygtige specialister, der arbejder med energi, bæredygtighed og indeklima. Med solide kompetencer inden for livscyklusvurderinger (LCA) og øvrige discipliner er vi godt rustet til at identificere, hvordan man nedbringer bygningers klimapåvirkning. Det samme gælder hensynet til biodiversitet off & on site, hvor vores miljø-og natur rådgivere kan træde til. På samme vis er klimatilpasning en kerneydelse i Artelia.
Generelt set kan vi afdække alle relevante parametre i de forskellige certificeringsordninger og skabe holistiske løsninger ved både renovering og nybyggeri. Ud over vores store erfaring med DGNB rådgiver vi også om Svanemærkning, WELL, BREEAM- og LEED-certificeringer.
Vi har været med til at sætte træbyggeri på dagsordenen, vi udforsker brugen af genbrugsmaterialer, vi udvikler helt nye værktøjer til bæredygtighedsanalyser, og vi har stor erfaring med energieffektive løsninger.
Boligbyggeri fra 4-1 planet Realdania og Villum Fonden har søsat initiativet, der skal resultere i ny viden omkring, hvordan man kan reducere klimaaftrykket fra boligbyggeri med 75 %. Artelia har rollen som bygherrerådgiver på de demonstrationsprojekterne og facilitator på vidensdelingen.
Reduction Roadmap Artelia, EFFEKT og Cebra står bag Reduction Roadmap, der har til formål at vise, hvordan byggeriet i Danmark kan omstille sig for at være i tråd med klimavidenskaben og internationale forpligtelser som Paris-aftalen og Kunming-Montreal-aftalen
Beyond the Roadmap er den nyeste rapport fra projektet, der nu er blevet en forening med sekretariat hos Dansk Erhverv.
Veje til biobaseret byggeri Artelia er en del af det tværfaglige hold af eksperter, der skal hjælpe Realdania med at undersøge, hvordan biobaserede materialer kan komme til at spille en større rolle i dansk byggeri, og om vi kan dyrke og producere den lokalt.
Klimaforandringer og ressourceknaphed kalder på langt bedre udnyttelse af de bygninger, vi ellers river ned, og de materialer, vi gerne skiller os af med, selvom de har potentiale for en ny tilværelse. Det er langt fra en nem øvelse, da spørgsmål som miljøfarlige stoffer og manglen på ordentlig dokumentation kan være en udfordring, men det skal ikke forhindre os i at forsøge.
Vi skal blive bedre til at bevare og transformere frem for at rive ned, og vi skal genanvende materialer i større stil, hvilket kræver en indsats fra alle led i værdikæden.
Læs mere om Artelias kompetencer inden for Renovering samt Genbrug og Genanvendelse.
I Artelia kan vi hjælpe med teknisk ekspertise og strategisk vejledning, der sikrer, at dit projekt lever op til kravene i EU-taksonomien. Det giver vores kunder mulighed for at optimere deres byggeprojekter, så de overholder lovgivningen, men også får en reduceret miljøpåvirkning og kan drage fordel af muligheder for grøn finansiering.
Det fælleseuropæiske klassifikationssystem har fokus på seks miljømål, som hver især har deres egne tekniske screeningskriterier, der skal efterleves. Ifølge taksonomien skal økonomiske aktiviteter såsom byggeprojekter have en væsentlig positiv indvirkning på et eller flere af miljømålene og heller ikke gøre væsentlig skade på de øvrige mål.
Sidst men ikke mindst stiller taksonomien krav om at overholde en række ”Sociale Minimumsbetingelser”, som har til formål at hindre menneskelige omkostninger og sikre, at aktiviteter ikke kompromitterer den sociale dimension af bæredygtighed.
Taksonomiens 6 miljømål er:
Hos Artelia tilbyder vi skræddersyet hjælp til at udarbejde EPDer, særligt for byggevareproducenter (iht. EN 15804). Med vores omfattende ekspertise inden for LCA og bæredygtighed i både eksisterende og nye værdikæder, rådgiver vi om mere end blot at opfylde gældende og kommende krav. Vi hjælper med at identificere og optimere potentialer i produktionen. Som producent får du dybere indsigt i din værdikæde, hvilket styrker din konkurrenceevne.
Som byggevareproducent kan en EPD give dig både viden og værdi ved at:
Vores erfarne specialister tilpasser løsninger, så de balancerer krav og udvikling, hvilket sikrer dig som producent de bedste forudsætninger.
Arbejdet med ESG er blevet et vigtigt fokusområde for danske virksomheder – både for store virksomheder, som er underlagt CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), men også de små og mellemstore virksomheder, der frivilligt vælger at rapportere. ESG handler dog ikke kun om rapportering. Det handler om at skabe reel grøn omstilling og bruge det som en løftestang i virksomhedens strategiske bæredygtighedsarbejde.
Artelias ESG-ydelser:
Udbygning af vores fælles infrastruktur er en nødvendighed, men anlægsprojekter har et væsentligt miljø- og klimamæssigt aftryk, som det er vigtigt at minimere. Infrastruktur- og anlægsprojekter har også en stor berøringsflade med natur og biodiversitet, som der skal værnes om. Med et klima i forandring er det samtidig vigtigt at vi kan tilpasse og omstille os. Her spiller infrastruktur- og anlægsbranchen en væsentlig rolle ved design af kystsikring, hydraulisk modellering og klimasikring af byer og infrastruktur.
Med vores brede felt af kompetencer kan vi tilbyde en helhedsorienteret rådgivning, der har øje for samspillet mellem de forskellige faktorer og tilgodeser hensynet til flere aspekter.
Vi kan bl.a. hjælpe med:
Virksomheder med et gennemsnitligt årligt energiforbrug på over 10 TJ (2,8 mio. kWh) i de foregående tre år skal have foretaget et lovpligtigt energi- og klimasyn. Derudover skal virksomheder med et gennemsnitlig årligt energiforbrug på over 85 TJ (23,6 mio. kWh) i de foregående tre år implementere og vedligeholde et certificeret energiledelsessystem.
Vores specialister på området hjælper virksomheder med at foretage energi- og klimasyn. De kan samtidig byde ind med ekspertise i energiledelse og viden om, hvordan man bedst realiserer potentialet for energieffektiviseringer.
Hvis de højeste ambitioner om bæredygtighed skal indfris, er man nødt til at kunne præge flere af de afgørende beslutninger, der træffes tidligt i forløbet. Både før bygningen overhovedet er formgivet og i den helt spæde designfase.
Mange valg kan ikke træffes på bagkant, og det bliver kun dyrere at sadle om, jo længere man kommer hen i processen. I forhold til økonomien er det værdifuldt at inddrage det totaløkonomiske perspektiv, hvor hensynet til bæredygtighed kan kobles med ønsket om lave driftsudgifter. En god dialog med projektets primære interessenter kan være en anden afgørende faktor.
Når man kommer længere hen i projektet, skal tiltagene også integreres ordentligt i byggeprocessen og samspillet med de øvrige fag.
For at sikre integrationen af bæredygtighed fra start til slut kan Artelia bl.a. hjælpe med:
Artelia er auditor på over 100 afsluttede eller igangværende DGNB-projekter, og vi har taget aktivt del i udviklingen af certificeringsordningen i Danmark. Vi kan samtidig rådgive om svanemærkning og internatonale systemer som LEED og BREEAM.
I kraft af vore særlige ekspertise i sundhed og velvære i bygninger, kan vi hjælpe med at tilgodese disse hensyn, så dit projekt lever op til kriterierne i DGNB Hjerte og WELL. Vi har en af landets få WELL-accredited professionals, så vi også kan varetage certificeringsprocessen i den anerkendte amerikanske sundhedsstandard.
På infrastrukturområdet kan vi assistere ved brugen af DGNB for Byområder og BREEAM Infrastructure.
Mens produktionen af flere konventionelle byggematerialer udleder store mængder CO₂, har biogene produkter en væsentlig fordel, da planter optager CO₂ fra atmosfæren som et led i fotosyntesen. Hvis man ydermere gør de plantebaserede råstoffer til byggematerialer, bliver kulstofferne lagret i stedet for at blive frigivet ved kompostering eller afbrænding.
Det er en væsentlig Årsag til, at træ har faet en renæssance, hvor Artelia har været med til at sætte dagsordenen gennem adskillige pionerprojekter. Derudover er der behov for at fremme brugen af andre biogene produkter. Det gælder særligt de hurtigtvoksende afgrøder som halm, græs og hamp, da de optager CO₂ i et højere tempo og hvert ar vokser frem pa ny.
Artelia har massiv erfaring med træbyggeri og innovative projekter, der udforsker brugen af biobaserede materialer. De styrker har vi bl.a. forenet i et videnscenter for træbyggeri, hvor vi samler vores specialister inden for konstruktioner, brand, akustik, indeklima, bæredygtighed og cost management.
Living Places Prisvindende boligkoncept med indeklima i særklasse og klimaaftryk på blot 3,8 kg CO₂-ækv./m2/år.
TRÆ Et laboratorium for træbyggeri i højden, cirkulær økonomi og biogene materialer.
RAPIDH-projektet En vej til CO2-reduktioner i procesindustrien med integration af fjernvarme
Kronen i UN17 Village Træ i 6 etager og det første danske boligbyggeri, der har opnået platin i WELL-certificeringsordningen.
Agorahaverne Attraktivt seniorboligkoncept med fornuftig anvendelse af både areal og materialer
Klimalavbunds-projekter CO2-reduktioner med genetablering af naturlig hydrologi på kulstofrig lavbundsjorder.
Mobilitetsplaner i København og Odense Strategier der fremmer sundere og mindre klimabelastende transportformer.
Fjernvarmens guldalder Vi er med til at udrulle fjernvarmen og omstille produktionen til brug af vedvarende energikilder.
I flere innovationsprojekter har vi udarbejdet analyser, der skal bidrage til den fælles vidensdeling på tværs af branchen. Vi har derudover taget del i tilblivelsen af adskillige andre publikationer og heriblandt branchestandarder. På denne side er et lille udvalg.
Beyond the Roadmap
Analysen præsenterer en plan for, hvordan byggebranchen kan bidrage til, at Danmark efterlever sine internationale aftaler og får tilbagebetalt sin nationale CO2-gæld inden for cirka 60 år. Målet er at vende tilbage til sikre og retfærdige grænser for planetens stabilitet. Dette kræver blandt andet en genetablering og udvidelse af økosystemer, så biodiversiteten fremmes, og naturens naturlige evne til CO2-fangst udnyttes optimalt.
Boligbyggeri fra 4-1 planet
Som et led projektets søgen efter løsninger, der kan minimere klimaaftrykket fra danske Boliger med 75 %, er der udgivet indtil flere publikationer.
Artelia har f.eks. stået for at udarbejde: