Træ i 20 etager og vindmøllevinger på facaden

Pionerprojektet TRÆ er både et laboratorium for træbyggeri i højden og anvendelsen af genbrugsmaterialer. LCA-beregninger og brandrådgivning er to discipliner, der sættes i spil og går hånd i hånd, når vi skal vurdere løsningerne.

På Sydhavnen i Aarhus er der gjort klar til kontorbyggeriet TRÆ, der bliver Danmarks højeste træhus med sine 78 meter og 20 etager. Alene det er en skelsættende ingeniøropgave, der kræver teknisk snilde.

Byggeriet har endnu en fagligt spændende dimension, da genbrug og genanvendelse gør sig gældende i alle tænkelige dele af byggeriet.

Vindmøllevinger får nyt liv
Et af de tiltag, der allerede har trukket overskrifter i danske medier, er de stykker af udtjente vindmøllevinger, der skal bruges i facaden som solafskærmning.

Udbygningen af vindenergi er en central del af den grønne omstilling i Danmark, og det gør møllevingerne til et affaldsprodukt, man kun vil se mere til i fremtiden.

Da de ofte er fremstillet i epoxy og glasfibre, ender de som regel i deponi, og derfor er der en dobbeltgevinst ved at benytte dem i bygninger, fortæller Astrid Nørgaard, der står for LCA-beregninger på projektet:

Vi har sammenlignet med aluminium, der ofte bruges som solafskærmning, og vingestykkerne har et estimeret CO₂-aftryk, der er 27 gange så lavt. Selv hvis vi sammenlignede med et noget mindre CO₂-tungt materiale end aluminium, ville der stadig være en mærkbar forskel at spore. Så det er en god idé, når man samtidig bidrager til løsningen af en affaldsudfordring.
Astrid Nørgaard
Astrid NørgaardRådgiver
Energidesign, Bæredygtighed & Indeklima

Selvom vi flere steder kan vise, at genbrug og genanvendelse er godt for CO₂-regnskabet, tæller det ikke med i den formelle LCA (Life Cycle Assessment), da bygningsreglementet angiver, at materialerne skal regnes som nye produkter, hvis ikke der er lavet en EPD (miljøvaredeklaration) for genbrugsmaterialet.

Det er sjældent tilfældet, og Astrid mener, at projektet kan være med til at belyse problemstillingen:

Man kan sige, at TRÆ er forud for sin tid. Vi håber, at vores erfaringer kan være med til at præge udviklingen, så bygningsreglementet tager bedre højde for cirkulær økonomi.

TRÆ
Bygherre / PFA Pension og Kilden & Hindby
Arkitekt / Lendager

Genbrugstræets paradoks
I kontorbyggeriet er genbrugstræ blandt de materialer, som får en fremtrædende rolle, og det adresserer en anden grøn gevinst, der desværre er usynlig, når man følger bygningsreglementets anvisninger.

Som byggemateriale har træ den store fordel, at træerne optager CO₂ fra atmosfæren, når de vokser. Man regner derfor med et stort minustal i produktionsfasen. Til gengæld går reglementet ud fra, at træet blot brændes af og hermed vil frigive CO₂, når byggeriets dage er talte.

Den indiskutable CO₂-besparelse ved at genanvende træ glimrer derfor ved sit fravær, og det kan problematiseres på flere måder, fortæller Astrid:

Genbrugstræet har indlejret CO₂, som vi nu lagrer endnu længere, og det får man ikke point for. Der er tilmed en stor mængde nyt træ i byggeriet, og som bygningsreglementet er i dag, skal vi antage, at alt vil blive opslugt af flammer efter endt levetid. Men i dette byggeri vil vi netop vise, at træ har et meget stort potentiale for genanvendelse. Det illustreret meget godt, at der er en tveægget problemstilling, hvis ikke man giver plads til det cirkulære aspekt i LCA-beregningerne. For der bør være gode incitamenter til at benytte både nyt og genbrugt træ.

Tre forsøgsetager i TRÆ
At TRÆ har til formål at udforske metoder til mere bæredygtigt byggeri kommer også til udtryk ved, at byggeriet får tre etager, der hver især vil repræsentere en særlig materialetype.

De tre kategorier er biobaserede materialer, rene genbrugsmaterialer og upcycling, hvor genbrugsmaterialer er forarbejdet til et nyt formål. Det er en af årsagerne til, at den kreative fase i designprocessen hviler på et værdifuldt samspil mellem bæredygtigheds­specialister, brandrådgivere og arkitekterne fra Lendager.

Helle Bugge, kompetencechef for Brandrådgivning, havde i 2022 et oplæg om byggeriet med på messen Build In Wood, hvor træet var omdrejningspunktet. Hun er samtidig garant for et sikkerhedstjek af genbrugsmaterialerne:

Jeg synes, det er inspirerende at arbejde tæt sammen med nogen, der har så indgående kendskab til bæredygtighed, for vi brandrådgivere rykker os, når vi bliver udfordret. Ved at skulle vurdere et stort udbud af forskellige materialer, kan vi også skabe præcedens for, hvad der kan bruges i fremtiden, udtaler Helle og påpeger et andet aspekt:

Sikkerhed er altafgørende i vores fag, men det kan også komme til udtryk i en lidt for rigid holdning, hvor vi godt kunne spare noget CO₂. Når projekter som disse har så stor opmærksomhed på bæredygtighed, får vi øje på flere ting, hvor materialeloadet er unødvendigt stort. Vi trimmer, hvor vi kan, men vi bliver samtidig inspireret til at gå i dialog med Social- og Boligstyrelsen, så vi lovligt kan slanke fremtidens bygninger i de tilfælde, hvor det er forsvarligt.
Helle Bugge
Helle BuggeKompetencechef
Brand – Certificeret BK3 og BK4 samt 3. part