Foto: Adam Mørk

Der er gode tal på bundlinjen hos Artelia Danmark, hvor alle forretningsområder bidrager til det stærke årsresultat. Den grønne omstilling og digitalisering præger den positive udvikling, og samarbejdet på tværs af den globale koncern giver nye vækstmuligheder.

Den rådgivende ingeniørvirksomhed Artelia har netop offentliggjort årsresultatet for 2023. Med en fortsat stigning på både top- og bundlinje cementerer Artelia positionen som en af Danmarks største rådgivende ingeniørvirksomheder med mere end 1.200 medarbejdere fordelt på kontorer over hele landet.

I løbet af 2023 har virksomheden gennemgået betydningsfulde ændringer, herunder navneskift, udskiftning af CEO og udvidelse af direktionen. Organisationen er hermed blevet styrket og forberedt på den spændende udvikling, som CEO Alex Fraenkel forventer vil fortsætte:

“Vi står stærkt til at imødekomme de forskellige tendenser, vi ser i markedet, og den generelle efterspørgsel på mere bæredygtige løsninger”

Alex Fraenkel fremhæver rådgivning til medicinal-og biotekindustrien som et markedsområde i stor fremgang. Virksomhedens division for Pharma & Life Science er rundet 100 ansatte, og den store aktivitet giver samtidig opgaver til andre dele af forretningen. Artelia har hermed positioneret sig som en af de største i markedet til at dække hele spektret af rådgivning til det store industrisegment.

Området går godt i spænd med Artelias solide ekspertise i forskningsfaciliteter, hvor en af de nyeste opgaver er et innovativt laboratoriebyggeri til landets større rumforskningsinstitut – DTU Space. På samme universitet er virksomheden ved at lægge sidste hånd på Climate Challenge Laboratory, der forener fleksible laboratoriemiljøer med et 6 etagers højt kontorafsnit i træ.

En fællesnævner for de teknisk udfordrende projekter er, at BIM og digitalisering spiller en væsentlig rolle, fortæller Alex Fraenkel:

“Vi har længe haft skarpt fokus på dataudnyttelse og digitale værktøjer, som løftestang for både kvalitet, bæredygtighed og samarbejde. Det er et rigtig godt match til de komplekse byggeprojekter, hvor designprocessen er både dynamisk og kræver et ekstra godt blik for detaljerne. Vi oplever f.eks. en stor interesse for vores værktøj, der kan synliggøre klimaaftrykket i 3D fra de tidligste faser og frem.”

Alex Fraenkel henviser her til et udviklingsinitiativ, som Artelia præsenterede i Las Vegas på Autodesk University 2023.

Digitale værktøjer i brug på biotek-projekt.

Klimaaftrykket i bund
En afgørende del af Artelia’s strategi er at fremme den grønne dagsorden gennem innovation, pionerprojekter og aktiv stillingtagen:

Vi vil gerne gå forrest og bruge vores viden til at skabe nogle gode løsninger, der gavner både vores kunder og miljøet. Der er indiskutabelt brug for en omstilling af byggeriet, og det forpligter uanset hvad. Men vi mener også, at branchen kan vende udfordringen til en mulighed for et nyt grønt eksporteventyr, hvis vi stiller høje krav, der styrker innovationen.
Alex Fraenkel
Alex FraenkelCEO
Artelia Danmark

På byggeriområdet i Danmark har Artelia for eksempel bidraget til at vise, hvordan klimaaftrykket kan presses endnu længere ned med projekter som Livings Places Copenhagen, der er skabt i samarbejde med VELUX, EFFEKT og Enemærke & Petersen. For nyligt blev byggeriet kåret som det bedste boligprojekt ved MIPIM Awards i Cannes, og det er tidligere blevet fremhævet som et mønsterprojekt af World Economic Forum. Som en del af holdet bag initiativet Reduction Roadmap har Artelia også givet et vidensbaseret indspark til bæredygtighedsdebatten ved at agitere for mere ambitiøse klimakrav til byggeri.

Inden for energisektoren har Artelia længe været en markant aktør, og her er det særligt den store udrulning af fjernvarme, der bidrager særdeles positivt til ordrebogen sammen med modernisering af elnettet.

Opgaverne inden for miljø og natur er samtidig blevet flere, og på infrastrukturområdet har virksomheden fortsat travlt med alt fra cykeltrafik til klimatilpasning. Artelia er blandt andet en førende aktør inden for strategisk trafikplanlægning og tager i den forbindelse del i arbejdet med de såkaldte ”Grønne Mobilitetsplaner” i København, Odense og Brøndby.

International udvikling
Som en del af Artelia Group – der er en verdensomspændende multidisciplinær ingeniørkoncern med over 8.500 ansatte – er der rig mulighed for at trække på internationale kompetencer, der er yderst relevante for både den grønne omstilling og modstandsdygtighed overfor klimaforandringer. Koncernen har f.eks. ekspertise på områder som PtX, Carbon Capture, vedvarende energikilder og udbygning af kollektive transportsystemer som metro og jernbaner. På verdensplan er Artelia også en førende rådgiver inden for vandbygning, hvilket indebærer massiv erfaring med stormflodssikring og kystbeskyttelse, der er aktuelt i en dansk kontekst.

Samarbejdet på tværs af landegrænser er i fuld gang og ikke mindst i Norge, hvor virksomheden løser flere projekter sammen med Dr.techn Olav Olsen, der også er en del af den nordiske forretningsenhed i Artelia Group. Her er de faglige synergier tydelige, fortæller Alex Fraenkel, og illustrerer det med byudviklingsprojektet Nyhavna, der i øvrigt har danske Cobe Arkitekter med på holdet:

”I Trondheim er vi med til at forvandle den gamle industrihavn til en helt ny bydel. Her byder vi særligt ind med vores spidskompetencer inden for bæredygtighed og mobilitet, mens vores norske kolleger bl.a. bidrager med deres store ekspertise i havnebyggeri. Det er et godt eksempel på, hvordan vi komplimenterer hinanden.”

Nyhavna i Trondheim, Norge
Designes af Cobe, Topic Arcitecture, Dr.techn. Olav Olsen og Artelia.
Foto: Cobe.

Samfundsansvar og ESG
Ud over det strategiske fokus på den grønne dagsorden i rådgivningen af Artelias kunder og samarbejdspartnere, ønsker virksomheden også som arbejdsplads at udvise mere samfundsansvar og opnå fremskridt inden for alle ESG-parametre. I 2023 har virksomheden f.eks. reduceret CO2-udledningen fra egne aktiviteter med 53% i forhold til basisåret 2017, hvilket er over målet på 50 %. På globalt plan har Artelia Group samtidig opnået Ecovadis platin, der er det højeste niveau i det anerkendte CSR-vurderingssystem. Derudover har koncernen fået godkendt sine CO2-mål af The Science Based Targets Initiative.

Samfundsansvaret er også et vigtigt pejlemærke for virksomhedens medarbejdere, der tager aktivt del i arbejdet med at fremme bæredygtighed:

”I 2023 er vi begyndt at plante træ for hver ny kollega, vi får, i stedet for at give en velkomstgave. Idéen kommer fra medarbejderne selv, og med tiden vil det også blive et rigtig fint billede på vores vækst, når Artelia-skoven gradvist vokser sig større,” afslutter Alex Fraenkel.

Nøgletal

Resultat
Artelia Danmark
2021 2022 2023
Nettoomsætning (t. DKK) 875.152 949.957 1.102.008
Resultat primær drift (t. DKK) 68.902 57.915 61.921
Resultat efter skat (t. DKK) 54.288 35.758 48.042
Egenkapital (t. DKK) 135.167 125.094 150.253
Overskudsgrad (%) 7,9 6,1 5,6 
Soliditet (%) 30,8 27,6 29,3

Pressekontakt

For yderligere oplysninger kontakt venligst:

Charlotte Wiberg
Charlotte WibergKommunikationschef
+45 2429 4984
cwib@arteliagroup.dk
Kristian Erlandsen
Kristian ErlandsenPR Manager
+45 2429 4927
ker@arteliagroup.dk