Maritime referencer på fast grund

Svendborg har fået et markant vartegn med Det ny SIMAC, der slog dørene op i september 2023.

SIMAC står for Svendborg International Maritime Academy. Uddannelsesbyggeriet er opført på Nordre Kaj i Svendborg Havn og danner innovativ og inspirerende ramme for ca. 900 studerende og deres undervisere.

Her uddannes morgendagens skibsofficerer, skibsførere og maskinmestre, mens mere erfarne profiler kan styrke kompetencerne gennem akademiets efteruddannelser.

Bygningen rummer bl.a. undervisningslokaler, to auditorier, fællesområder, værksteder, administration og teknikrum. Derudover vil der blive etableret et nyt avanceret simulatorcenter, der både vil have maskinrum i fuld skala og en kommandobro, hvor projektorer skaber en visuel og virkelighedstro oplevelse af at være til søs.

De mange funktioner i huset skal kunne fungere i samspil med hinanden, og selvom der arbejdes på støjende maskineri i værkstederne og maskinrummet, skal der stadigvæk være ro i de lokaler, hvor der foregår teoretisk undervisning.

Det har stillet særlige krav til de tekniske løsninger, og der har i processen været en del brugerinvolvering for at sikre gode akustiske forhold for alle brugere af huset.

Det ny SIMAC / Artelia Rådgivende Ingeniører
Det ny SIMAC / Artelia Rådgivende Ingeniører
Arkitekt / C.F. Møller Architects
Hovedentreprenør / MT Højgaard Danmark
© Rasmus Hjortshøj

Det skjulte skal frem i lyset
Artelia har været ingeniør på byggeriet, der er tegnet af C.F. Møller Architects og EFFEKT. Der har været en klar ambition om, at bygningen skulle afspejle husets funktion ved at referere til det maritime miljø. Bygningens konstruktion er inspireret af tværsnittet af et skibsskrog, og de rå betonelementer refererer både til områdets industribygninger og skibsmaster.

I juni vandt byggeriet betonelementprisen for sit slanke konstruktionsdesign, der giver en åben og transparent bygning, som interagerer med det omkringliggende maritime miljø.

Inspirationen fra det industrielle og maritime kommer også til udtryk ved, at man har valgt at synliggøre alle de elementer, der normalt er pakket ind og gemt væk. Installationerne er frit fremme, og betonsøjlerne i rå beton stjæler spotlightet både udvendigt og indvendigt i bygningen.

Der har derfor fra både arkitekt, ingeniør og entreprenør været ekstra stor fokus på f.eks. betonens udseende og skjulte samlinger, fortæller fagansvarlig for konstruktioner Sidsel Juhlin, der kun har ros tilovers for projektets parter :

Det kræver stor nøjagtighed både i projekteringen og udførelsen at opnå en flot finish på de ting, der normalt vil være gemt væk bag vægge og lofter i det færdige byggeri, men som her skal være fuldt synlige. Hele vejen rundt er der gjort en indsats for, at vi kunne ende med et flot resultat.

Sidsel JuhlinAfdelingsleder
Konstruktioner

Faglige udfordringer og lokal bevågenhed
Udfordringen med at have dele af den bærende konstruktion på ydersiden af facaden er, at noget af konstruktionen er kold, mens resten står inde på den varme side.

Dette kan bl.a. give anledning til kuldebroer med risiko for kondens og fugtproblemer. Det har krævet et tæt samarbejde mellem konstruktions- og energi­ingeniøren at skabe en løsning, der opfylder alle behov.

Byggeriet består primært af regelmæssige moduler, men flere steder er der indtænkt dobbelthøje rum, der skaber visuel afveksling i bygningens design og rummer de funktioner i huset, der kræver højt til loftet.

De dobbelthøje rum forskyder sig rundt i byggeriet for hver etage, så ingen af etagerne er helt ens, hvilket også har stillet ekstraordinære krav til vores beregninger, forklarer Sidsel :

Det har været et udfordrende projekt som konstruktionsingeniør, fordi det er så atypisk, men det har samtidig været spændende at skulle tænke i andre baner end normalt. Vi har også kunnet mærke, at det er et projekt, der er kendt i hele Svendborg, og mange har været nysgerrige og fulgt med i byggeriet.

Det ny SIMAC er opført af den private erhvervsdrivende fond, Fonden Svendborg Maritime Uddannelsescenter (SMUC) og er bl.a. muliggjort takket være en betydelig donation fra Den A.P. Møllerske Støttefond.

Hertil kommer en større donation fra Dampskibsselskabet Orient’s Fond samt yderligere donationer fra blandt andet Den Danske Maritime Fond, Lauritzen Fonden, Sydfyns Elforsynings Almennyttige Fond og Sydfyenske Dampskibsselskabs Fond.

Det ny SIMAC / Artelia Rådgivende Ingeniører
Det ny SIMAC / Artelia Rådgivende Ingeniører
Det ny SIMAC / Artelia Rådgivende Ingeniører
Det ny SIMAC / Artelia Rådgivende Ingeniører