BoligVærkstedet i København bliver den første prototype på konceptet Living Places, der er udviklet i et samarbejde mellem VELUX, Artelia, EFFEKT Arkitekter og Enemærke & Petersen. Ambitionsniveauet når nye højder.

København bliver arkitekturhovedstad i 2023 under overskriften ’Copenhagen in Common’. I den anledning er den første prototype af konceptet ’Living Places’ blevet lanceret. Projektet hedder BoligVærkstedet og er planlagt som en midlertidig prototype i det centrale København, nærmere bestemt i ’Jernbanebyen’. BoligVærkstedet skal fungere som en fuld skala udstillingsmodel med 7 pavilloner der udgør løsningsforslag på mere bæredygtige boliger med et lavt CO2 aftryk og fokus på sundhed.

”Dette er vores bidrag til at skabe bedre bygninger og bebyggelser for både mennesker og kloden, i partnerskab med byggeriets aktører. Vi vil gerne bidrage til at udvikle boliger med lavt CO2 aftryk, og godt indeklima, til en overkommelig pris,” siger Lone Feifer, direktør for bæredygtigt byggeri i VELUX Gruppen.

Hun bakkes op af Steffen Maagaard, der er koncernkompetencechef for Energidesign & Indeklima i Artelia.

”Det ambitiøse projekt vil resultere i skalerbare løsninger, der kan sætte nye standarder for den næste generation af boliger. Vi designer boligerne og vælger materialer ud fra Paris-aftalens mål for at opnå en væsentlig CO2-reduktion. Det vigtigste ved BoligVærkstedet er dog, at vi fastholder en holistisk vision. Vi bestræber os på at bygge boliger, der har fokus på både fysisk og mental sundhed samt beboernes generelle komfort,”

Et enestående samarbejde
BoligVærkstedet er første eksempel på konceptet Living Places, som baseres på 5 principper. Sundhed, skalerbarhed, prisvenlighed, enkelhed og dele. Living Places er udtænkt, designet og udviklet i et partnerskab mellem EFFEKT Architects, Artelia, Enemærke & Petersen og VELUX Gruppen.

”BoligVærkstedet vil vise, at vi ikke behøver at vente på, at fremtidens teknologier kan flytte fremtidige boligområder ind i en mere ansvarlig og generativ position – en, hvor industrien er en del af omstillingen til at vende klimaforandringerne.  Vi demonstrerer løsninger, der sænker CO2-udledningen og giver sunde boligområder til fremtidens beboere,” siger Sinus Lynge, Partner i EFFEKT arkitekter.

Henrik Mielke, der er adm. direktør for holdets entreprenør, Enemærke & Petersen, stemmer i:

”Vi er meget glade for at være en del af dette partnerskab, hvor vi er med til at skabe boliger, der lever op til fremtidens standarder. Vi synes, det er en fantastisk mulighed for os som virksomhed at bidrage til et så ambitiøst projekt – herunder alle mulighederne for at lære undervejs,” siger

Lanceret på Build for life
BoligVærkstedet blev præsenteret på den internationale konference Build for Life, hvor arkitekter, ingeniører, designere, byplanlæggere og andre professionelle deltager. Mere end 90 eksperter fra hele verden præsenterede fra to studier i København, samt fra London, Shanghai og Harvard University.