Et team af rådgivere med Artelia og Gottlieb Paludan Architects i spidsen har fået til opgave at moderni-sere Københavns Hovedbanegård, som skal rustes til stigende passagertal. Projektet skal skabe større tryghed og bedre fremkommelighed for de rejsende og derfor transformeres stationshallen, så den bliver mere overskuelig og den historiske arkitektur mere synlig.

Transformationen omfatter blandt andet en gentænkning af stationshallens detailhandelsområde, som fornyes for at forbedre rejseoplevelse, passagerflow og tilgængelighed. Hallen opdeles i henhold til de to eksisterende rumligheder, hvor den ene disponeres som forretningsområder, mens den anden del, tættest på nedgangene til perronerne, alene anvendes til funktioner, som knytter sig til rejsen – elevatorer, information, venteareal og ikke mindst de mange rejsende. Dette vil, sammen med en reorganisering af elevatorer og skiltning, skabe større åbenhed i hallen og bedre plads til passagerstrømmene til og fra perronerne.

Direktør i DSB Ejendomme, Lars Gøtke, udtaler:

”Moderniseringen af Københavns Hovedbanegård vil betyde, at rejsende kommer til at møde en meget mere åben og overskuelig rejsehal, hvor de har nem-mere ved at orientere sig, hvis du skal købe billetter og finde information. Det vil også bidrage til en mere attraktiv bydel og sammenhæng mellem hovedbanegården og Vesterbro. Vi ser frem til at moderniseringen går i gang, og at det gennemføres med mindst mulige gener for vores kunder”.

Københavns Hovedbanegård er fredet, hvilket stiller særlige krav til de arkitektoniske løsninger. Projektet bliver derfor udviklet i tæt dialog med Slots- og Kulturstyrelsen for at sikre bevarelse af de historiske og kulturelle værdier, samtidig med at der skabes en moderne og funktionel station.

”Det er komplekst at ombygge en banegård, der er i drift og har over 100.000 passagerer igennem hver dag. For at sikre en effektiv byggeproces, der optager mindst mulig plads, skal udførslen konstant tænkes ind i projektet ned til mindste til detalje. Vi skal samtidig finde løsninger, der respekterer fredningsværdier og Hovedbanegårdens kulturarv”, udtaler rådgiverteamets projektleder, Mads Beltov Carlsen fra Artelia, der har rollen som projektets totalrådgiver.

Drachmann Arkitekter og AFRY fuldender rådgiverteamet og projektet kan således drage fordel af omfattende tværfaglig ekspertise inden for både arkitektur, ingeniørfag, restaurering og jernbanesikkerhed. Netop tværfaglighed og helhedstænkning er afgørende for at skabe en tidssvarende og velfungerende station i de smukke og fredede rammer.

Mængden af passagerer ventes at stige markant med den kommende udvidelse af metroen, som også får et nyt stop på Københavns Hovedbanegård. Moderniseringen er et vigtigt skridt i at styrke og frem-tidssikre infrastrukturen i byens centrum, hvilket vil skabe betydelige forbedringer for både rejsende og det omkringliggende byområde. Projektet er et eksempel på, hvordan en over 100 år gammel bygning kan bibeholde sin funktion indenfor de historiske og smukke rammer, og samtidigt leve op til nu-tidens krav og ønsker til gode rejseoplevelser for alle.

Dette projekt er det seneste af en lang række projekter, som Artelia og Gottlieb Paludan Architects har gennemført på hovedbanegården – senest etablering af ny belysning i forhallen og genopførelse af den historiske trappe mod Reventlowsgade – og det markerer således også en fortsættelse af de to rådgiverfirmaers mangeårige samarbejde med DSB.

Design- og projekteringsarbejdet er i gang og byggearbejderne forventes igangsat i løbet af 2026.