Living Places

Boliger der tager hensyn til både mennesker og planeten

Med boligkonceptet Levesteder (Living Places) har Velux, Artelia og EFFEKT ønsket at demonstrere, hvordan man kan bygge boliger, der både har et minimalt CO₂-aftryk og et optimalt indeklima. Den første prototype kaldes Boligværkstedet (Living Places Copenhagen), og her er det til fulde lykkedes at indfri de høje ambitioner med et CO₂-aftryk på blot 3,8 kg CO₂-ækv./m2/år og et førsteklasses indeklima målt pa alle parametre.

Det har desuden været afgørende at pege på løsninger, der har et stærkt udbredelsespotentiale, så konceptet kan fungere som inspiration og være med til at nytænke, hvordan byggeri kan imødekomme de globale klima- og sundhedsudfordringer.

På den baggrund har partnerskabet defineret og arbejdet ud fra 5 nøgleprincipper:

Sundhed
Boliger skal være sunde for både mennesker og planeten. Vi bruger 65% af vores tid i hjemmet og derfor er indeklimaparametre som dagslys, temperatur, luftkvalitet, akustik og afgasning fra materialer afgørende at optimere for vores sundhed og velvære. Et godt indeklima må dog ikke være på bekostning af en stor klimabelastning.

Fællesskab
Uanset hvor lavt et klimaaftryk hver enkelt kvadratmeter har, er antallet naturligvis en afgørende faktor. Derfor er konceptet pladsoptimeret ned til mindste detalje. Samtidig er idealet at promovere en fællesskabsorienteret levevis, hvor en større del af ressourcerne kan bruges til fællesfaciliteter, der også skaber social værdi.

Simpelt
Bygningstypen består af modulære og præfabrikerede elementer, der er lige så lette at installere, som de er at demontere. Derudover benyttes der velkendte materialer og løsninger, som allerede er tilgængelige på markedet.

Fleksibelt
Det enkle bygningsprincip er også fleksibelt i den forstand, at det nemt kan tilpasses forskellige behov og skaleres op. Det kan samtidig orienteres i alle retninger uden at miste sine indeklimamæssige kvaliteter.

Skalerbart
Konceptets fleksibilitet og enkelhed er med til at sikre, at løsningerne kan skaleres, hvad enten behovet er små enheder, rækkehuse eller etagebygninger. Prisen er dertil en afgørende faktor, hvis et koncept skal vinde udbredelse, og derfor har der været et tilsvarende fokus på at finde prisvenlige løsninger og materialer.

© Adam Mørk

Fra koncept til virkelighed
Konceptets første prototype, BoligVærkstedet (Living Places Copenhagen), er opført i Jernbanebyen på Vesterbro i København med Enemærke & Petersen som entreprenør. Byggeriet består af to færdige boliger i fuld skala og af 5 åbne pavilloner, der har været benyttet til udstilling og arrangementer i anledning af UNESCO World Capital of Architecture 2023 og UIA World Congress of Architects.

Begge boliger er optimeret ud fra et klimamæssigt perspektiv og performer markant bedre end Bygningsreglementets krav på 12,0 kg CO₂-ækv./m²/år. I trækassettehuset er det lykkedes at ramme et uhyre lavt klimaaftryk på blot 3,8 kg CO2-ækv./m²/år, hvilket er en reduktion på ca. 70% sammenlignet med et standard parcelhus. CLT-huset ligger kun marginalt højere på 3,9 CO2-ækv./m²/år.

Innovation i et nyt lys
Det mest innovative ved Levesteder er, at partnerskabet har undladt at overlade alt til netop innovation og fremtidens teknologi. Projektet demonstrerer, at der allerede nu findes løsninger og metoder, der gør det muligt at bygge boliger med et ekstremt lavt klimaaftryk og et indeklima i særklasse. At  finde og anvende de helt rigtige kombinationer er til gengæld en kompleks opgave, når visionen samtidig er at skabe løsninger, der er enkle, fleksible og skalerbare.

Allerede i projektets konceptfase blev der udviklet en række designdrivers, som på et mere overordnet niveau fokuserede på at forbedre valget af materialer og designløsninger ud fra et livscyklusperspektiv. Den nøgterne gennemgang af samtlige detaljer er en væsentlig årsag til det lave klimaaftryk, som blev resultatet i prototypen. En proces hvor entreprenørens perspektiv også blev inddraget.

Ved designet af Boligværkstedet blev alle materialer og løsninger sat under lup og nøje vurderet i forhold til bygbarhed, pris, æstetik, klimaaftryk og indeklimahensyn. Det krævede et uhyre tæt samarbejde mellem projektets parter, hvor alle spillede hinanden gode og havde respekt for hinandens faglighed.

For at effektivisere processen og dialogen udviklede Artelia et excelbaseret LCA- og prisværktøj, der via en pædagogisk brugerflade gjorde det nemt for alle i projektet at undersøge og vurdere klimaaftryk og pris på de enkelte materialer og forskellige konstruktioner. Værktøjet gjorde det muligt at undersøge og analysere et stort antal forskellige løsninger ift. pris, klimaaftryk og sammenhængen herimellem. Ud fra en automatisk funktion kunne værktøjet eksempelvis vise følgende kombinationer af materier og konstruktioner.

I tillæg til det skærpede fokus på materialernes klimabelastning, var det desuden enormt vigtigt at materialerne skulle bidrage til et sundt indeklima og langt bedre, end hvad bygningsreglementet stiller krav til. Således skulle indvendige materialer i videst muligt omfang være indeklimamærkede eller på anden måde fri for uønsket kemi.

© Adam Mørk

Indeklima
VELUX er synonym med dagslys og indeklima, hvorfor det var afgørende, at konceptet leverede ekstra godt på disse parametre. Uanset bygningens orientering skulle designet eksempelvis kunne overholde et sæt skærpede krav til dagslys og termisk indeklima. Sammen med et antal øvrige indeklimakrav, krævede denne øvelse over 60.000 indeklimasimuleringer, der blev undersøgt og analyseret i programmet BeDesigner, som Artelia selv har udviklet.

Den karakteristiske bygningsform og indretning af etager spiller også en rolle i denne sammenhæng. Med dobbelthøje rum sikrer designet et meget højt dagslysniveau til den nederste etage og giver samtidig en såkaldt skorstenseffekt, der opstår pga. temperaturforskelle. Her udnyttes det, at varm luft stiger til vejrs og skaber et lille vakuum i bygningens lavere niveauer, der således suger frisk luft ind igennem åbne vinduer i stueetagen. Naturlig ventilation er i det hele taget et gennemgående tema for de to bygninger, og i den forbindelse er alle vinduerne udstyret med en lille motor, der vha. en styring, automatisk åbner og lukker vinduerne, så det gode indeklima opretholdes.

© Adam Mørk

Modtagelsen
Projektet har høstet massiv opmærksomhed og anerkendelse på flere planer, både i Danmark og udlandet. Landsdækkende danske medier som DR, Berlingske, Politiken og Børsen har dækket projektet med stor interesse, og det samme har toneangivende udenlandske medier såsom britiske The Times og BBC. World Economic Forum har endda fremhævet projektet i en artikel.

Derudover er projektet blevet honoreret med indtil flere priser:

  • Best Residential Project til MIPIM Awards in Cannes 2024
  • Juryvinder I kategorien, Sustainable Private House Category, og publikumsprisen i kategorien Architecture +Innovation, til Architizer A+Awards
  • Innovationsprisen til Sustainability Awards 2023, der afholdes af EY og Dansk Erhverv
  • BO Bedres Innovationspris
  • The Sustainability Future Award and the Merit Award for Architecture, der begge uddeles af American Institute of Architects AIA.

Mens Boligværkstedet var et demonstrationsprojekt, har VELUX efterfølgende indgået samarbejde med flere bygherrer, der ønsker at benytte konceptet i deres boligprojekter.  Heriblandt den Hollandske husbygger Bouwgroep Dijkstra Draism. Konceptet anvendes desuden i Children’s Living PLaces, hvor VELUX, SOS Børnebyerne og mange andre aktører er gået sammen om at skabe tre trygge boligområder til krigsramte ukrainske børn og deres plejefamilier.

 

© Adam Mørk