Forskning

Som frontløber inden for laboratorie- og renrumsteknik er vi med til at skabe optimale rammer for forskningen. Vi har også specialiseret os i fleksible og fremtidssikrede løsninger, da videnskabelige organisationer ofte er dynamiske. Når man har en forskerafdeling, vokser den nemt, og ved installationstunge byggerier er det ofte lige så dyrt at bygge om, som at bygge nyt. Vi arbejder bl.a. med flexzoner, der fungerer som kontorarealer, men er bestykket installationsmæssigt så de kan blive laboratorier.

DTU Bygning 310

Det avancerede forskningsbyggeri huser både DTU Energi og 3D Imaging center. Til forskning i energiteknologier er der bl.a. designet 30 individuelle gassystemer. Materialeforskning via 3D Imaging udføres derimod ved hjælp af røntgen- og neutronkanoner, hvilket kræver et fuldstændig vibrationsfrit miljø.

Projektet er blevet til i et tæt tværfagligt samarbejde, der tog udgangspunkt i digitale fællesmodeller. I 2019 blev bygningen kåret til Årets Byggeri.

Bygherre Danmarks Tekniske Universitet
Totalentreprenør MT Højgaard
Arkitekter Christensen & Co. Architects

Elektromagnetisk testcenter på DTU

Bygning 357 på Danmarks Tekniske Universitet danner rammen om et state-of-the-art testcenter til forskning i elektromagnetiske systemer. Bygningen rummer bl.a. tre radiodøde laboratorier til forskellige typer af antennemålinger og et skærmet rum til målinger af millimeterbølge komponenter og kredsløb.

Bygherre Danmarks Tekniske Universitet
Totalentreprenør Elindco
Arkitekter Christensen & Co. Arkitekter

Livsvitenskapsbygget

Med sine 66.000 kvm. bliver Livsvitenskapsbygget det største universitetsbyggeri i Norge. Bygningerne kommer til at rumme biovidenskab, kemi og farmakologi. laboratoriebyggeri er derfor en central del af opgaven, hvor Artelia byder ind med helt særlige kompetencer.

Bygherre  Statsbygg
Arkitekt  Ratio arktiekter, Cubo og ALT Arkitekter, Kristine Jensens Tegnestue, Bjørbekk & Lindheim AS
Ydelser  Artelia projekterer konstruktioner og geoteknik og er underrådgiver i forhold til el og VVS, hvor vi bidrager med ekspertise inden for laboratorier og renrumsteknik.

DTU Biosustain

Den 12.200 m² store bygning rummer et internationalt forskningscenter, som arbejder med at udvikle celler, der er genetisk designet
til på bæredygtig vis at producere værdifulde kemikalier, medicinske produkter og fødevareingredienser. Forskningscentret rummer derfor avancerede laboratorier med høje krav til temperatur og renhed.

Bygningen har et unikt design, der muliggør at man forholdsvist let kan gennemføre ombygninger, når forskningen stiller nye krav til de fysiske rammer. Dette kan ellers være dyr og omstændig affære i et installationstungt byggeri, og et dynamisk miljø som en forskningsafdeling vokser meget nemt. Der er derfor indrettet flexzoner, der er bestykket, så de nemt kan blive laboratorier.

Der er eksempelvis ringventilation, hvortil det er nemt at lave nye tilslutninger.

Bygherre  DTU
Arkitekt  Vilhelm Lauritzen Architects
Ydelser  Samtlige ingeniørfag, byggeledelse og arbejdsmiljøkoordinering