Tilbage til den naturlige balance

Klima-lavbundsprojekter bidrager til at understøtte målet om at reducere Danmarks udledning af skadelige drivhusgasser med 70 % frem mod 2030.

Miljøstyrelsen har afsat en pulje penge til klima-­lavbundsprojekter rundt om i Danmark. Det betyder, at kommuner, private lodsejere og fonde kan søge om tilskud til udtagning af kulstofrige lavbundsjorder.

Genetablering af naturlig hydrologi
Tidligere blev mange lavbundsarealer drænet for at muliggøre landbrugsdyrkning. Denne praksis resulterede i iltning af jorden, som medfører, at iltforbrugende bakterier begynder at nedbryde kulstof, som igen resulterer i frigivelse af CO₂ til atmosfæren. Formålet med klima-lavbundsprojekter er derfor at reducere drivhusgasudledningen fra kulstofrige lavbundsjorder, der tidligere blev brugt til landbrug. Dette opnås ved at genetablere naturlig hydrologi. Når den naturlige hydrologi genetableres, hæves vandstanden på lavbundsområdet, hvilket giver mindre ilt til jorden og dermed langsommere nedbrydning eller fuldstændig ophør af kulstofnedbrydning.

Klima-lavbundsprojekterne skal ud over CO₂-reduktion understøtte natur- og vandmiljøformål og øvrige klima­formål. Dette betyder, at tilskudsordningen har et bredt perspektiv og fokuserer på synergi med f.eks. vandrammedirektivet, fuglebeskyttelses- og habitatdirektivet, biodiversitet, beskyttede naturtyper, rent drikkevand, friluftsliv, økologisk landbrug og klimatilpasning.

Klima-lavbundsprojekter ved Simested Å af Artelia Rådgivende Ingeniører

Obligatorisk forundersøgelse
I Artelia kan vi hjælpe med at udarbejde den nødvendige forundersøgelse, som danner baggrund for Miljøstyrelsens beslutning om, hvorvidt et projekt er realiserbart eller ej. Forundersøgelsen inkluderer blandt meget andet en beskrivelse af området samt udtagning af jordprøver, som bruges til at vurdere potentialet for tilbageholdelse af CO₂ og kvælstof. Forundersøgelsen skal redegøre for, om projektet kan forventes at have tilstrækkelig effekt til, at der kan gives økonomisk tilskud fra Miljøstyrelsen.

Vi beskriver arealet og tager jordprøver, så vi kan redegøre for, hvor meget CO₂ og næringsstof der kan tilbageholdes, forklarer fagingeniør Maja Kastbjerg Holm Poulsen.

Det er ikke altid miljømæssigt rentabelt at genetablere den naturlige hydrologi, da jern i den tørre jord kan binde fosfor, som vil udvaskes til vandmiljøet under vådere forhold. Derudover kan der udledes andre og kraftigere drivhusgasser end CO₂, såsom CH4 (metan) og N2O (lattergas), fra vandmættet og iltfri jord. Derfor er det afgørende at analysere jordens sammensætning på området.

Godt samarbejde ved Simested Å
I Midtjylland hjælper vi en lodsejer med en forundersøgelse ved Simested Å.

Det har været lidt af et eventyr at tage jordprøver, da en stor del af arealet har stået under så meget vand, at det har været nødvendigt med waders. Det er et meget spændende projekt, og området er jo utrolig smukt. Så feltarbejdet har været ekstra givende på denne opgave.

Maja Kastbjerg Holm Poulsen
Fagingeniør
Miljø & Natur

Det har været lidt af et eventyr at tage jordprøver, da en stor del af arealet har stået under så meget vand, at det har været nødvendigt med waders. Det er et meget spændende projekt, og området er jo utrolig smukt. Så feltarbejdet har været ekstra givende på denne opgave.
Maja Kastbjerg Holm PoulsenFagingeniør
Miljø & Natur
Maja Kastbjerg Holm Poulsen ansat i Artelia

Forundersøgelsen dækker ikke kun resultaterne af en masse jordprøver, men inkluderer bl.a. også en beskrivelse af, hvordan projektet vil påvirke naturen og bilag IV-arter (arter, der er strengt beskyttede i hele EU), vandmiljøet, naboarealer mv.

Både lodsejeren ved Simested Å og Miljøstyrelsen har givet udtryk for stor tilfredshed omkring samarbejdet med Artelia i dette projekt. De krav, der stilles fra Miljøstyrelsen, har krævet en løbende dialog mellem alle tre parter for at sikre, at forundersøgelsen forholdt sig til alle krav.

Hos Artelia har de haft et godt indblik i opgaven, og hvad den gik ud på. Samtidig har de været i løbende dialog med Miljøstyrelsen og mig om udviklingen i undersøgelserne, så jeg har hele tiden følt, at projektet har været i gode hænder.
Lars Jørgen Pedersen
Lars Jørgen PedersenLodsejer