Nedkøling af nuggets skal opvarme halvdelen af Give

Køleprocesser på Danpos fabrik i Farre giver overskudsvarme, der kan dække cirka halvdelen af forbruget hos Give Fjernvarme og gøre produktionen af kyllingeprodukter grønnere.

Hvis man kan lide at sætte tænderne i sprøde nuggets eller hot wings fra danske kyllinger, er det nemt at støde på produkter fra Danpos fabrik i Farre. De nuggets, man får på McDonald’s-restauranter i Danmark, er f.eks. produceret her.

Hver uge producerer fabrikken 1.000 tons kyllingeprodukter, hvoraf størstedelen bliver frosset ned i det øjeblik, produkterne er forarbejdet. Det er lige præcis her, der findes en uudnyttet ressource, da de kraftige køleprocesser i forbindelse med nedfrysningen afgiver store mængder varme.

Danpo og Give Fjernvarme har sammen øjnet muligheden for en værdifuld sektorkobling, hvor overskudsvarmen kan bruges optimalt ved at blive dirigeret ud til fjernvarmekunderne. Det projekt er Artelia totalrådgiver på, og i første instans fik vi udviklet et projektforslag, der skulle redegøre for den samfundsøkonomiske gevinst og de grønne potentialer.

Analysen viste tydeligt, at økonomien er særdeles god for slet ikke at tale om det bæredygtige aspekt, fortæller Kenneth Graa:

Vi kan reducere Give Fjernvarmes forbrug af flis med over 50 % og fjerne behovet for naturgas totalt. Som en del af projektet kan Farre by også blive koblet på fjernvarmenettet, og den er ellers opvarmet med naturgas og olie.
Kenneth Graa
Kenneth GraaForretningschef
Energi & Industri

Stor besparelse for begge parter
Give Fjernvarme leverer varme til 1.600 kunder, der nu kan se frem til en konkurrencedygtig og endnu grønnere varmeforsyning. Desuden kommer den nye løsning også Danpo til gode:

Den varme, som køleprocessen afgiver, skal ledes væk for at holde temperaturen nede på de minus 20 grader, og det kræver en del energi. Der er derfor en god synergi i projektet, da Danpo kan spare betydelige mængder strøm til køletårnene ved at afgive spildvarmen til Give Fjernvarme. Så det er en win-win-situation for alle parter, udtaler Kenneth.

Den tekniske løsning består i en 5 MW eldrevet varmepumpe, der forsynes med det varme vand fra køletårnene, og via en varmeveksler sender vandet ud i fjernvarmesystemet i den rette temperatur. I den forbindelse skal der anlægges en 3,6 km lang transmissionsledning til Give Fjernvarme.

Artelia skal stå for at sende varmepumpen i funktionsudbud og projektere og udbyde fjernvarmeledningen. I de indledende faser har vi screenet for mængden af overskudsvarme ved at analysere driftsdata for Danpos køleanlæg. På denne baggrund er der foretaget energisystemberegninger for Give Fjernvarmes fremtidige varmeproduktionssystem ved hjælp af modelleringsværktøjet energyPRO.