Cirkelformet symbol på den cirkulære økonomi

På Lisbjergs nye genbrugsstation bliver affald til ressourcer. Den kerneopgave er fysisk manifesteret i selve byggeriet, hvor genbrugsmaterialer udgør langt de fleste byggesten.

Vi skal blive bedre til at genanvende. Ikke kun af hensyn til miljøet og vores fælles CO₂-regnskab, men også fordi ressourceknaphed bliver en markant udfordring i de kommende år. I Lisbjerg tæt på Aarhus er den nye genbrugsstation et af mange led i et stort system, der skal styrke den cirkulære økonomi gennem øget genanvendelse. Som eksponent for den indsats giver det mening, at genbrugsmaterialer er stærkt repræsenteret overalt i stationens bygningsdele og anlægsarbejder.

60 % genanvendt beton
Underbygninger til anlæggets pladser og veje er udført i knust beton og tegl, mens belægninger er i genbrugsbeton og -asfalt. Perimetermuren, støttemure, søjler og de bærende vægge i mandskabsbygningen er udført i genbrugs­beton med 60 % genanvendt knust beton. Den resterende del af mandskabsbygningen er opført i genbrugstræ, hvilket også er tilfældet for to haller, der fungerer som byttecentral for genbrugsmaterialer.
Dertil er alle facader og sternbeklædninger udført i genanvendt ubehandlet træ, og de indvendige overflader består dels af genbrugsmaterialer og dels af overskudsmaterialer fra producenter.

En sag for byggebranchen
Byggebranchen er storleverandør af affald og står for ca. 35 % af den samlede mængde i Danmark. Det er samtidig klart, at der kan gøres langt mere for at sikre et godt flow af materialer fra udtjente til nye byggerier.

Vi har arbejdet med genbrugsmaterialer i flere sammenhænge, men i det store perspektiv er det fortsat ukendt territorium. Derfor er projekter som disse et godt bidrag til en udvikling, hvor branchen gradvist bliver klogere på den cirkulære proces.
Morten Hansen
Morten HansenProjektleder
Energi & Industri

Som ingeniør på projektet har vi detailprojekteret al byggeri og anlæg, hvilket indebar særlige beregninger for brugen af genbrugsmaterialerne. En anden væsentlig opgave var at få tilladelse til at anvende de anderledes materialer, uddyber Morten :

Generelt set mangler der klare retningslinjer på området, og det bliver nemt en udfordring, hvis processen skal gøres effektiv. Vi kunne snildt have risikeret at skulle søge dispensation for samtlige materialer, hvilket havde været et kolossalt arbejde. Heldigvis havde vi en konstruktiv dialog med bygningsmyndighederne, så vi nemmere kom i mål. På den måde kræver det fleksibilitet og et åbent sind hos alle parter, hvis vi skal øge brugen af genbrugsmaterialer.

Lisbjerg Genbrugsstation
Bygherre Kredsløb
Arkitekter LOOP Architects, Schønherr og Krilov Arkitekter
© Ib Sørensen