Få styr på klimaaftrykket fra første færd

Vi har udviklet en webapplikation, der integrerer forskellige datakilder med den digitale bygningsmodel, så man nemt kan rangere byggematerialer ud fra parametre som CO₂-aftryk, pris, genanvendelsespotentiale og tid.

I november sidste år havde vi æren af at præsentere en innovativ løsning i Las Vegas for digitalt interesserede fra hele verden. Scenen var Autodesk University, og vi fremviste en webapplikation, der er resultatet af et tæt tværfagligt samarbejde mellem vores specialister inden for cost management, bæredygtighed, BIM og digital udvikling.

Applikationen henter automatisk data fra forskellige kilder og gør den komplekse informationsmængde til enkle 3D-visualiseringer. Det bliver således nemt at sortere og rangere byggematerialer ud fra deres forskellige egenskaber.

Brugeroplevelse i 3D
En af datakilderne er den digitale bygningsmodel, som designteamet arbejder i og løbende forfiner med flere og flere informationer. Den direkte kobling til arbejdsmodellen er samtidig grundlaget for en interaktiv 3D-model, der konstant holdes opdateret med de nyeste ændringer.

Selv når man kun har en groft skitseret model på et tidligt stadie, kan man skille hele bygningen ad og f.eks. vise materialernes pris eller klimaaftryk fra høj til lav. Endda med trafiklysets enkle farveskala som ledetråd. Evnen til at belyse bæredygtighed og økonomi skyldes, at applikationen trækker på Artelias egen Data Hub, der bl.a. er leveringsdygtig i informationer om LCA, priser og opførelsestid.

En del af grundlaget kommer fra vores cost management-afdeling, der har opbygget en prisdatabase baseret på erfaringspriser fra Artelia-projekter. Petras Bagdonas er en af de specialister, som har taget del i udviklingen af applikationen:

Alle parter får et godt visuelt overblik på et tidligt stadie, hvor der træffes afgørende beslutninger. Det bliver kun dyrere at sadle om, jo længere man kommer hen i processen, og derfor kan man spare tid og penge i det lange løb.
Petras Bagdonas
Petras BagdonasSeniorrådgiver
Cost Management

Som Petras påpeger, kan de selvsamme funktioner komme i spil, når man skal vurdere gevinsten ved at renovere og optimere en bygning frem for at rive den ned. Vi kan f.eks. isolere alle facader og angive, hvilke materialer de nogenlunde består af i procenter.

Med applikationen kan vi med det samme se prisen og hvor stort et CO₂-aftryk, materialerne bidrager med til det samlede regnskab.

Dynamisk design
I takt med at projektet forfines med flere detaljer, får man endnu bedre mulighed for at vurdere designoptioner ved f.eks. at inkludere varmetabet og CO₂-forbruget til opvarmning. Alene det, at analyserne kan foretages i realtid på et hvilket som helst stadie, giver en fleksibilitet, der f.eks. er eftertragtet i mange industriprojekter.

Lars Bøgelund Jørgensen, der er divisionschef for Pharma & Life Science i Artelia, ser derfor en kvalitet, der ikke kun drejer sig om at præge designet i de indledende faser:

Pharma-projekter ændrer sig altid undervejs. Derfor giver det stor værdi at have et dynamisk værktøj, der straks kan vise os konsekvenserne af en ny beslutning, uanset hvor langt vi er.
Lars Bøgelund Jørgensen
Lars Bøgelund JørgensenDivisionschef
Pharma & Life Science

En gave til fremtiden
Den nemme adgang til viden om bygningens komponenter rummer et andet væsentligt potentiale. For hvis man skal sikre de bedst mulige betingelser for at genanvende materialerne på et senere tidspunkt, vil et stærkt datagrundlag og enkel navigation være en stor hjælp. Især fordi man kan sortere komponenterne ud fra styrkeforhold, kemi og andre forhold, der har væsentlig betydning for gen-anvendelsen.

Design for adskillelse er derfor endnu et parameter, som applikationen kan operere med, og det er et vigtigt skridt fremad, fortæller Brian Hurup-Felby, der er en af vores erfarne bæredygtighedsspecialister:

Platformen er ideel til brugen af digitale materialepas. Man kan endda få vist præcis, hvor komponenterne sidder, og hvordan de er monteret. Det kan blive en gave til fremtiden.
Brian Hurup-Felby
Brian Hurup-FelbySeniorspecialist
Energidesign, Bæredygtighed & Indeklima
Bygningsmodel exploded view / Artelia / Rådgivende Ingeniører