ByOasen blomstrer på ny

Efter en længerevarende omgang “jorden er giftig” er både dyr og lokalbefolkningen vendt trygt tilbage til ByOasen. Som miljørådgiver har Artelia været med til at sørge for, at den bemandede legeplads igen blev en pulserende grøn oase i hjertet af Nørrebro.

ByOasen er et symbol på, hvordan man kan forvandle udfordringer til nye muligheder. Projektet var en reaktion på den forurening, som havde gjort det nødvendigt at lukke legepladsen. Artelia og resten af holdet har håndteret forurenings­risikoen gennem oprensning af den øverste halve meter jord på hele grunden, og det grønne åndehul er nu genopstået som en sikker og tryg legeplads med flere nye kvaliteter.

Som en vigtig del af projektet skulle der udtænkes måder, hvorpå man kunne bevare de karakteristiske piletræer, vandgraner og robinietræer, som er en vigtig del af områdets kultur og lokalmiljøets hjerte. For at kunne redde rødderne undgik man at fjerne den halve meter jord omkring træerne og valgte i stedet at etablere græsarmering rundt om træerne for at forhindre kontakt med jorden omkring rødderne. Ved det store robinietræ valgte man tilmed at bygge en scene, som både fremhæver det karakteristiske træ og stadig lader regnvandet sive igennem til rødderne.

Samarbejde og borgerinddragelse
Projektet er udført i et nært samarbejde med Arkland som landskabsarkitekt og Københavns Kommune som bygherre. Lige fra projektets spæde start har holdet faciliteret en tæt dialog med brugerne og lokalmiljøet, så genskabelsen af ByOasen kom til at afspejle både lokalrådets og personalets ønsker og behov.

Hvad der virkelig har gjort dette projekt til en succes er den aktive inddragelse af interessenter. De involverede parter har haft mulighed for at forme projektet på et tidligt stadie og havde reel indflydelse på resultatet.
Jens Peter NielsenAfdelingsleder
Miljø & Natur
Jens Peter Nielsen / Artelia / rådgivende ingeniører

Skabelsen af ByOasen 2.0
Projektets formål var klart – at forbedre og genskabe et grønt åndehul i byrummet, hvor naturen kunne blomstre på ny, og lokalbefolkningen igen kunne samles om fælles aktiviteter.

Artelias ydelser har inkluderet håndtering af forureningsproblemer, naturbeskyttelse samt beskyttelse mod risici for mennesker og miljø. Vi har undersøgt, planlagt og implementeret løsninger, så storbyens børn sikkert kunne genindtage pladsen uden risiko for kontakt med forurenet jord.
Artelia har drevet hele projektudviklingsfasen, udbudt projektet og stået for fagtilsyn og slutdokumentation. Resultatet er version 2.0 af ByOasen – et opgraderet område og by-bondegård, hvor man på tværs af alder og kultur kan komme tæt på geder, høns, kaniner, marsvin, fugle og insekter. Pædagogisk personale deler deres viden om stedets dyr og natur, og der er mulighed for at hjælpe med at passe dyrene. Med højbede, et udekøkken, en bålplads, en vild blomstereng, et farverigt drivhus lavet af genbrugsplast og et stort orangeri er ByOasen et unikt sted for naturinteresserede.

Genbrug sætter dagsordenen
ByOasen er et godt eksempel på byudvikling, hvor cirkulær økonomi og respekt for lokal værdi har været i fokus. Der er brugt certificerede trætyper og genanvendt materialer – herunder legeredskaber og unikke elementer som totempæle lavet af udsatte voksne.
Københavns Kommunes normer for bæredygtighed er efterlevet, nye grønne arealer er etableret, mens andre er opgraderet med en større biodiversitet.
ByOasen blev genindviet den 18. august 2023.